Najnowsze informacje - nurkowanie, podróże, fotografia podwodna i sporty wodne

Biodegradowalne klapki na bazie alg

994

Uzyskanie produktów, które ulegają degradacji w środowisku, jest szczególnie istotne biorąc pod uwagę fakt, że w ciągu ostatnich 50 lat ludzie wytworzyli ponad 6 miliardów ton metrycznych odpadów z tworzyw sztucznych. Zaledwie 9% z nich zostało poddanych recyklingowi, 12% spalono, a 79% pozostawiono na wysypiskach lub w środowisku naturalnym.

 

Jeśli tak dalej będziemy gospodarować to do 2050 roku około 96 miliardów ton odpadów z tworzyw sztucznych znajdzie się na wysypiskach lub w środowisku naturalnym, a produkty z tworzyw sztucznych rozpadać się będą przez następne kilka pokoleń.

Zespół naukowców z Kalifornijskiego Uniwersytetu w San Diego pracuje nad rozwiązaniem tego problemu, koncentrując się na nowym typie pianki poliuretanowej, wytwarzanej z polioli poliestrowych z olejów z alg.
Po setkach testów udało się wypracować recepturę składającą się w 52 procentach z biozawartości.

 

Klapki na bazie alg, które ulegają degradacji w środowisku w zaledwie 16 tygodni
Polimery ropopochodne używane w produkcji klapek mają istotne znaczenie dla trwałości i komfortu tak niezwykle popularnego obuwia. Niestety, mają też ogromnym wpływ na środowisko, ponieważ tak jak i inne produkty z tworzyw sztucznych na nie ulegają rozkładowi.

 

Stworzona przez naukowców pianka nie tylko spełniała wymagania klasy handlowej dla butów, ale ma również znacznie krótszą żywotność w środowisku, niż tradycyjne materiały. W ramach eksperymentów umieszczono piankę w tradycyjn
ym kompoście i glebie. Po 16 tygodniach uległa ona degradacji, a molekuły wydzielane przez materiał w trakcie tego procesu, nie miały toksycznego wpływu na glebę.

 

Nowy produkt jest nie tylko bardziej przyjazny, daje również szansę na stworzenie komercyjnie opłacalnych biodegradowalnych produktów i wskazuje potencjał do wykorzystania  w postaci rekombinowanych enzymów do depolimeryzacji.

 

Artykuł został opublikowany w czasopiśmie Bioresource Technology Reports .

Źródło: Uniwersytet  Kalifornia w San Diego

zostaw komentarz