Osady morskie pokrywając 70% powierzchni Ziemi, są jednymi z największych biomów na świecie, i zarazem najmniej poznanymi pod względem różnorodności mikrobiologicznej. Przeprowadzone badania dowiodły, że różnorodność drobnoustrojów pod dnem morza jest tak samo bogata, jak ta na powierzchni.
Naukowcy z Japońskiej Agencji ds. Nauki i Technologii Morskiej i Ziemi (JAMSTEC), w artykule opublikowanym w „Proceedings of the National Academy of Sciences”, przedstawili badania, w których analizowali 299 próbek osadów morskich, zebranych w formie próbek rdzeniowych z 40 miejsc na całym świecie.
Różnice głębokości, z jakich były pobierane osady, wahały się od dna morskiego do 678 metrów pod nim.
Chcąc dokładnie określić różnorodność społeczności drobnoustrojów, wyekstrahowano i sekwencjonowano DNA z każdej zamrożonej próbki, w tych samych warunkach laboratoryjnych.
Uzyskane sekwencje genów 16S rRNA przeanalizowano, celem określenia składu społeczności drobnoustrojów w każdej próbce. W 50 milionach sekwencji odkryto prawie 40 000 różnych typów mikroorganizmów w osadach morskich, a ich różnorodność na ogół malała wraz z głębokością pobranej próbki.
Zdaniem naukowców,, zbiorowiska drobnoustrojów różnią się między bogatymi w substancje organiczne osadami na obrzeżach kontynentalnych, a ubogimi w składniki odżywcze osadami otwartego oceanu. Obecność lub brak tlenu oraz stopień stężenia materii organicznej, są głównymi czynnikami określającymi skład zbiorowiska.
Porównując uzyskane wyniki z badaniami wierzchniej warstwy gleby i wody morskiej, naukowcy odkryli, że każdy z tych trzech globalnych biomów — osad morski, wierzchnia warstwa gleby i woda morska — mają różne społeczności drobnoustrojów, ale podobną całkowitą różnorodność.
źródło: pnas